Mindfulness tips voor op het werk

Hieronder vind je handige tips en oefeningen om Mindfulness toe te passen op je werk. Ontdek dat het toepassen van Mindfulness op je werk eenvoudig is en niet veel tijd hoeft te kosten.

Ondank alle drukte en hectiek toch ontspannen leven en werken dat is wat ZHOO jou graag biedt.

Minful op de werkvloer

De kracht van mindfulness is dat je op één bepaald onderdeel focust. Daardoor gun je jouw brein even rust. Een mooi voorbeeld is met aandacht koffie halen voor jezelf en je collega's. "Drie vliegen eehh voordelen in één klap".  Je beweegt, neemt afstand van je werk en maakt jezelf en je collega's blij.

1. Door de beweging krijgt je lichaam nieuwe energie en zuurstof. Het voorkomt         dat je stijf wordt door te lang doorwerken.

2. Door afstand te nemen van de werksituatie en met aandacht iets anders te            doen, creëer je rust voor je brein. Je geest is erna weer scherper.

3. Je collega's worden er ook blij van, als je voor hen wat haalt.

Probeer eens niet onrustig te worden als de koffiemachine er lang over doet. Maar zie het echt als een rustmoment voor jezelf om weer even op te laden. Adem een paar keer rustig in en uit, ontspan je spieren en kom erna verfrist, ontspannen en met nieuwe energie terug op je werkplek.



Mindful koffiehalen


Minder stress

Wist je dat je met 1 minuut focussen op je ademhaling al minder stress ervaart? Maar hoe doe je dat dan tijdens je werk?

Je verliest geen tijd
Doe het op momenten waarop je moet wachten. Bijvoorbeeld voor de lift. Of als je wacht op een collega die te laat is. Of wanneer je computer ineens moet updaten. Het zijn verloren momenten waarop je even jezelf kunt ontspannen. Zo verlies je geen tijd en creeër je meer rust en energie voor jezelf.

Hoe?
Door te focussen op je ademhaling kan je je geest al binnen 30 seconden tot rust brengen. Door het regelmatig te oefenen, zal je ervaren dat het steeds makkelijker is om snel een eenvoudig te ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld eerst thuis oefenen met een digitale oefening in een rustige ruimte. Als je dan meer ervaring hebt dan neem je het mee in de dagelijkse praktijk en zorg je eenvoudig voor meer ontspanning, scherpte en energie. Zo simpel kan het zijn.




Mindful voor de lift

Gun je brein meer rust

Wanneer je jezelf steeds laat afleiden door online berichtjes of van de ene naar de andere taak holt (lees multitasken) kom je nooit tot rust. Je brein blijft overbelast.

Zorg voor flow
Hoe zorg je voor meer rust voor je brein? Door met aandacht aan één taak te werken en hierdoor in een flow te raken. Het duurt meestal 15-20 minuten voordat je in een flow raakt tijdens het werken met aandacht. De flow zorgt voor een goed gevoel en meer energie.

Flow op je werk
Voorbeelden zijn: met aandacht aan een rapport uitwerken, een patiënt verzorgen, een apparaat repareren of een klant of gast helpen. Het mooie is dat je patiënt, klant of gast de toegewijde aandacht ook zeker zal opmerken en waarderen!

Hoe ga je te werk?
Wees je er bewust van dat je met aandacht en toewijding gaat werken aan de taak. Word je afgeleid door gedachten of wat anders? Prima, accepteer dit, geef de afleiding een momentje volledige aandacht, laat het dan weer los en ga weer met volledige aandacht verder met de taak waarmee je bezig was.

Resultaten aandacht en flow
Door met volledige aandacht en toewijding te werken aan één taak zul je rust in je hoofd ervaren en veel meer voldoening uit je werk halen.

Tip: het is voor de meesten nu wat rustiger op het werk door vakantie. Een mooi moment om het eens uit te proberen. Anders kan je het ook thuis oefenen met een dagelijkse routine taak bijv. koken of strijken gedurende 10 minuten per dag.

Ik wens je veel plezier!

Mindful stuk uitwerken

Tips voor meer rust ondanks drukte en hectiek

Wist je dat je brein helemaal niet kan multitasken? Sterker nog je wordt er dommer en trager van blijkt uit onderzoek. Werken met aandacht aan één taak tegelijk werkt wel. Dit zorgt voor focus en rust. Maar hoe krijg je het voor elkaar om met aandacht te werken? Hierbij twee tips om met aandacht te werken.

1. Hang een briefje op ter herinnering
Het lijkt te simpel. Maar door het briefje word je er steeds aan herinnerd om met aandacht te werken. Hang het bijvoorbeeld op bij je computer of in de keuken. Doordat je het briefje steeds ziet gaat je brein dit opslaan en wordt het routine  net als tandenpoetsen. Je werkt efficiënter en ervaart meer plezier en rust.

2. Zet door en geef niet te snel op
Na 5 dagen kan je al effect merken en na 3 maanden wordt het automatisme. Hoe mooi is dat? Dus op naar meer rust ondanks alle drukte en hectiek.

Volgende keer meer over het leren omgaan met vervelende, niet leuke werkzaamheden die stress geven.

4 tips voor meer rust op je werk

1. Maak keuzes
Focus door het maken van keuzes. Soms lijkt de hoeveelheid werk zo overweldigend, dat je er haast in lijkt te verdrinken. Neem dan even afstand van je werk door iets simpels te doen als koffie halen.

Kies erna wat het belangrijkste is en doe dan één ding tegelijk, de rest komt later wel. We neigen nog wel eens om vanuit tijdsdrukgevoel en haast meer dingen tegelijk te doen. Dit creëert alleen maar meer onrust en versnippering in je brein.

2. Geef afleiding aandacht
Soms ben je net lekker geconcentreerd aan het werk en dan word je weer afgeleid. Gevolg is irritatie en onrust gevoel. Durf stil te staan bij dit irritatie en onrust gevoel. Juist door dit gevoel niet af te wijzen creëer je sneller rust in je brein. Geef de afleiding de aandacht die het nodig heeft en ga erna weer verder met datgene waar je mee bezig was.

3. Rond je taak af
Probeer zoveel mogelijk je taak af te ronden. Lukt dit niet. Rond het dan zodanig af dat je er later weer makkelijk mee verder kunt gaan. Ruim je werkplek op, zet op een lijst wat je nog moet doen.

4. Wees mild voor jezelf
Je bent geen robot die uren lang door kan gaan. Realiseer je wanneer je vermoeid raakt of wanneer je hoofd volloopt. Durf dan ook dingen los te laten en te verschuiven naar later. Zo verbruik je minder energie en creëer je meer rust en helderheid voor je brein.

Veel werkplezier gewenst! Wil je meer weten over rust op je werk? Kijk dan eens naar de Workshop Mindfulness en werk


(Meer) plezier en flow in je werk!

Hoe creëer je nog meer plezier en flow in je werk? Dat kan je doen door je bewust te worden van je innerlijke waarden. Wat zijn innerlijke waarden en wat levert het op? Dat zijn persoonlijke drijfveren waar je blij van wordt en energie van krijgt.

Hoe kan je jouw innerlijke waarden achterhalen? Dat kan je doen door zelf een moment van stilte te creeëren en op te schrijven wat er in je opkomt aan waarden. Schrijf er 10 op. Schrijf dan de 5 belangrijkste waarden op en noteer tot slot de 3 belangrijkste waarden. Je kunt het ook doen tijdens een workshop of samen met een coach.

De 3 belangrijkste waarden leg je op je bureau, hang je op je computer, koelkast of je legt ze op je kussen. Zo zie je iedere dag je waarden weer opnieuw. Op deze wijze verbind je jezelf nog meer met jouw waarden in plaats van dat het in je hoofd blijft hangen.

En zet dan over twee maanden in je agenda een herinneringsmoment en kijk dan terug op wat er veranderd is in je (werk)leven. Of misschien is er wel een waarde veranderd. Dat kan ook.

Ik wens je veel plezier!

Wil  je leren hoe je ondanks alle drukte en hectiek toch met plezier en energie kan werken? Misschien is de 8-weekse mindfulness training een goede start of kijk eens naar de workshops voor op je werk.

Help jezelf op weg naar relaxter werken

Oh alweer vergeten om tijd voor mezelf te nemen vandaag. Druk, druk. Herkenbaar? Hierbij een aantal tips om het makkelijker te maken voor je.

1. Zet een alarm op je mobiel, computer of gebruik een (kook)wekker
2. Plak een inspirerende foto of briefje bij de computer en vervang deze wekelijks
3. Pas de (Mindfulness) activiteit op eenzelfde tijdstip toe zodat het routine wordt
4. Pas de Mindfulness activiteit op dezelfde plek toe bijvoorbeeld voor de lift

Waneer je dit enige tijd volhoudt wordt het gewoonte. Je herkent dan ook sneller wanneer je doorholt of doorbuffelt. Door je ingebouwde routine voelt het natuurlijker om even uit de automatische piloot stappen.

Mindfulness op het werk

Jaaa dat is leuk hoor dat Mindfulness. Maar dacht je dat ik daar tijd voor heb als ik de hele dag druk ben?! Dat iets wat ik vaak hoor. Dat klopt, we zijn druk. Maar het hoeft niet veel tijd te kosten. En Mindfulness is niet alleen maar mediteren op een matje in een afgelegen ruimte. Het kan juist ook in het dagelijks leven toegepast worden.

Voorbeeld: Op het moment dat je 1-2 weken thuis hebt geoefend in een rustige ruimte met focussen op je ademhalng en het laten komen en gaan van de gedachten, lichaamssignalen en emoties raak je er al snel aan gewend om in korte tijd 3-15 minuten uit de automatische piloot te stappen en te ontspannen.

Je kan het erna ook beoefenen op momenten dat je wacht voor het stoplicht wat elke dag 3 minuten op rood staat, bij het opstarten van je computer, bij het wachten op de lift etc. Omdat je eraan gewend bent zul je sneller effect merken. Dan kan 1-3 minuten al voldoende zijn om de goede effecten te merken.

Of op momenten dat je het nodig hebt, Vlak voor een spannend gesprek of na een moeilijk gesprek of op momenten dat je de spanning voelt oplopen.

Ook hoor ik vaak, ik vergeet het om even tijd voor mezelf te nemen. Pas aan het einde van de dag herinner ik mezelf dat ik Mindfulness had willen toepassen.

Hierover morgen meer tips.

Stress verminderen met Mindfulness

Vrijdag 20 november

We hebben het gehad over het (h)erkennen van stress door uit de automatische piloot te stappen in plaats van door te hollen. Dit kan je doen door je ergens op te focussen en gedachten, lichamelijke signalen en emoties te laten komen en gaan zonder oordeel. (Er is geen goed of fout)

Dit levert op dat je jezelf beter leert kennen en meer rust en inzicht krijgt.

Disciplne en mildheid helpen je om toch tijd voor jezelf te nemen om stil te staan.

Maar wat te doen met de weerstand om de "nare" stress gevoelens en gedachten te voelen. Vaak willen we (on)bewust hier niet aan. Liever blijven we doorgaan in plaatst van daarbij stil te staan. Waarom eigenlijk?

Het is eng, je moet controle loslaten en wie weet wat er allemaal naar boven komt en misschien stort je wel helemaal in?!

Maar nu komt het.... hoe langer je blijft doorhollen, hoe harder je lichaam en geest signalen blijven geven. Klop, klop heee hallo we willen aandacht!

En op moment dat je zonder oordeel durft te voelen wat er is zal het stress gevoel juist verminderen en zal je lichaam kunnen ontspannen. Want waar voorheen je brein opdracht kreeg om te vluchten of weg te rennen met alle stress hormonen en gevoelens vandien, geef je jouw brein nu de mogelijkheid om te ervaren dat het niet nodig is om te vluchten of of weg te rennen. Daardoor kan je geest en lichaam meer ontspannen en bouw je een positieve ervaring op.

Door je focus op een bepaald onderdeel te richten bijvoorbeeld op je ademhalingen en vervolgens de gedachten, signalen en emoties voorbij te laten komen en gaan zonder oordeel maak je het makkelijker om hierbij stil te staan.

De volgende keer meer over hoe je dit nu eenvoudig in de dagelijkse praktijk kunt toepassen zonder dat het al teveel tijd kost ;-).

Geen tijd

Donderdag 19 november

Hoe overwin je de weerstand om tijd voor jezelf te nemen? Twee sleutelwoorden. Discipline en Mildheid. Door toch door te zetten ga je al snel ervaren dat het best prettig is en dat je helemaal niet zoveel tijd verliest als je denkt.

Je verlaagt je stress level hiermee, je voelt je rustiger en je werkt effeciënter door de afstand die je even neemt. Want met bljiven doorhollen wordt je geest niet scherper en je lichaam niet fitter. Met een kleine time out wel.

Als je dan een positieve ervaring hebt dan slaat je brein dit direct op. Dat maakt het makkelijk maakt om te blijven oefenen.

Na 5 dagen kan je al effect merken en dat hoeft niet veel tijd te kosten. 1-3 minuten is al heel mooi voor het begin. Dit kan je langzaam uitbouwen naar vaker en langer naarmate je de positieve effecten zult merken.

Lukt het het soms niet. Accepteer dit dan ook wees mild en probeer het volgende dag weer.

Morgen meer over het overwinnen van weerstand om stressgevoelens te voelen en ok te vinden en er niet van weg te hollen of het gelijk te willen oplossen.

Wat levert het je op?

Woensdag 18 november 2015

Door even tijd voor jezelf te nemen om uit de automatische piloot te stappen geef je ruimte aan je gedachten, lichaamssignalen en emoties.

Dit kan helpen om jezelf beter te leren kennen. Bijvoorbeeld dat je leert (h)erkennen wanneer stress ontstaat, en wat het met je doet.

Als je zonder oordeel hierbij stil durft te staan geeft dat rust en inzicht over wat goed is om te doen. Anders blijf je maar bezig met wegduwen en doorrennen. En dat kost heel veel energie en aandacht.

Morgen meer over hoe je de omgaat met de weerstand om toch even tijd voor jezelf te nemen.

Stap uit de automatische piloot

Dinsdag 17 november 2015

Hoe (h)erken je stress? Door uit de automatische piloot te stappen. Hoe je dat doet? Zorg dat je 1-4 minuten ergens anders op focused. Focus bijv. op je ademhaling of het volgen van je voetstappen op weg naar de koffiemachine.

Op moment dat je aandacht wordt afgeleid van de focus doe je vier dingen:

1. Word je bewust van je afleiding (gedachten, lichaamssignaal, of wat anders)
2. Laat het zijn zonder zonder oordeel (het is niet goed en niet fout, maar ok)
3. Laat de afleiding weer los
4. Ga weer terug met de aandacht naar de focus.

Morgen meer over wat het je oplevert om dit te doen en hoe je dit eenvoudig in de praktijk op je werk toepast.

Tip: fijne 4 min. ademhalingsoefening waarbij je focused op lichaam en geest.

Stress (h)erkennen

Maandag 16 november 2015

Mindfulness helpt om stress te (h)erkennen. Niet alleen het herkennen is belangrijk. Maar ook het erkennen dat je stress ervaart.

Hoe (h)erken je dit? Door uit de automatische piloot te stappen in plaats van maar door te rennen. Zo ervaar je eerder stress signalen als pijnlijke schouders, opgejaagd gevoel.

Probeer er vervolgens niet over te oordelen of het goed of slecht is. Ervaar het zoals het is